4-метрови вълни затрудниха връщането на българските полярници на о-в Ливингстън

4-метрови вълни затрудниха връщането на българските полярници на о-в Ливингстън
Проф. Христо Пимпирев се завърна в Чили преди броени дни след успешно покоряване на най-студената точка на планетата – Южния полюс. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българските полярници акостираха на българския бряг на остров Ливингстън при изключително тежки условия около 4:00 часа сутринта в понеделник.

Ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев е съобщил информацията в телефонен разговор, става ясно от официалната страница на Българския антарктически институт във „Фейсбук“.

Професорът се завърна в Чили преди броени дни след успешно покоряване на най-студената точка на планетата - Южния полюс, и се присъедини към основната група български учени от 21-вата експедиция, които на о-в Ливингстън ще работят по редица международни проекти.

Христо Пимпирев разказа, че групата е пристигнала по график на българската полярна база „Св. Климент Охридски“ с испанския военен кораб Hesperides.

Времето било изключително неблагоприятно. Силна буря, вятър и вълни над 4 м силно са затруднили акостирането на българите. Те са слезли на брега с една надувна лодка Zodiak. Поради силното вълнение лодката се обърнала сред ледовете, но за щастие всички полярници са невредими.

На брега са ги посрещнали с топъл чай и супа. Петимата българи са в Базата от самото й отваряне този астрален сезон. Багажът на групата е разтоварен на съседната испанска база „Хуан Карлос I“ и при подходящи условия ще им бъде докаран от испанските колеги.

Въпреки перипетиите българските изследователи се чувстват добре и са готови да започнат работа по своите проекти. Тази година те са свързани с изследване на глобалните климатични промени, биологично изследване на определени групи водорасли, изследвания, свързани с аклиматизацията при екстремни условия и влиянието на екстремните условия върху човешката кожа.

Заедно с българските учени в базата ще работят и техни колеги от Испания, Португалия, Аржентина и Бразилия.

След броени дни за българската база заминава и последната група български полярници, към които в Чили ще се присъединят и трима португалски учени, които ще продължат дългогодишните си изследвания за глобалното затопляне в района на о-в Ливингстън.

#Южен полюс #Български антарктически институт #Христо Пимпирев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници