Българска борса за ниви заработи в интернет

A A+ A++ A

Собствениците на земеделска земя вече могат да я продават по интернет от вторник на адрес niva.bg, обясни управителят на първата българска онлайн борса за земя Антон Андонов.

Целта на търговията със земеделска площ в мрежата е да се постигне най-добрата цена, както за купувачите, така и за продавачите или наемателите на парцели, съобщава в. „Стандарт“.

„Порталът е отворен за купувачи, продавачи и арендатори на земеделски земи или гори. Само регистрирани посредници обаче ще могат да наддават за имотите, обявени за продан“, заяви Антон Андонов.

Заинтересованите ще могат да наддават след регистрация и срещу електронен подпис, като за всяка покупка или продажба през сайта ще дължат комисионна от 1 лв. на декар на онлайн борсата, обяснява управителят на сайта.

„Посредниците ще прибират и комисионна от продавачите или купувачите, която в момента е между 10 и 30 лв. на декар или 3% от общата стойност на сделката за покупко-продажба. При рентите комисионната е между 1 и 3 лв. за декар или до 1% от цената на сделката.“, каза той.

Андонов обясни, че сега е най-подходящият момент за старт на онлайн борса, защото възрастта на хората, които притежават земеделски земи пада. Оказва се, че все повече млади хора с достъп до интернет са собственици на ниви.

Борсата за ниви ще функционира на принципа на фондовите борси като ще има възможност за четири типа аукциони. Единият - английски тип, ще представлява наддаване от ниска към висока цена с определена стъпка.

Холандският тип е залагане на максимална цена и намаляването й с определена стъпка. Има възможност за тайно наддаване, където всеки дава своята цена и накрая на търга се отварят офертите, като най-добрата печели.

#земеделие #Антон Андонов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници