Общинари се скараха за сметките за парно в столицата

Общинари се скараха за сметките за парно в столицата
Гражданите са изключително недоволни от високите сметки за парно и твърдят, че повечето от тях са надписани. На протест в неделя абонати на „Топлофикация“ изгориха сметките си ритуално пред Столична община. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Скандал за завишените декемврийски сметки за парно на столичани постави началото на редовното заседание на Столичния общински съвет.

Само ден по-рано изпълнителният директор на „Топлофикация“ - Софияq Стоян Цветанов представи предварителни данни от проверката на завишените сметки.

Той обяви, че половината от клиентите са получили средно с 21% по-високи сметки, което било нормално заради повишената цена на услугата и нетипично студения декември.

Там, където се установят грешки, топлинните счетоводители ще бъдат санкционирани, а сметките на потърпевшите абонати - коригирани, обеща той.

Общинският съветник от БСП Жельо Бойчев обяви, че левицата ще инициира законодателни промени за премахването на топлинните счетоводители. На въпрос дали такава мярка няма да утвърди монопола на „Топлофикация“, той отговори лаконично: „Е, повече от това, как да засилим монопола на „Топлофикация“?

„При управлението на ГЕРБ явно е най-студената зима, защото миналата година станахме свидетели на същото положение“, изтъкна Жельо Бойчев, цитиран от Дарик радио.

Социалистите ще настояват за писмен доклад от директора на столичното топлофикационно дружество за това как е формиран разходът за топлоенергия на столичани за декември 2012 г. От БСП ще настояват и за пълна финансова проверка на топлофикацията.

В отговор Николай Стойнев от ГЕРБ каза, че групата споделя загрижеността по темата и припомни идеята за ежемесечно отчитане на ползваната топлинна енергия.

Кметът Йорданка Фандъкова каза, че трябва да се мисли в посока на ежемесечно безплатно отчитане на топломерите.

#„Топлофикация" #София #Столичен общински съвет #парно #Стоян Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници