Добрев към Брюксел: „Транспонирали" сме каквото трябва

Добрев към Брюксел: „Транспонирали" сме каквото трябва
A A+ A++ A

Икономическият министър Делян Добрев коментира в четвъртък новината, че Европейската комисия сезира Съда на Европейския съюз поради непълното „транспониране" (пренасяне на европейски директиви във вътрешното законодателство) от страна на България на регулации относно вътрешния енергиен пазар.

„Директивите са транспонирани в законодателството, има наредби на ДКЕВР, които все още не са готови. Наказателната процедура на ЕК е заради неготови наредби на ДКЕВР. В последните три месеца са правени безброй срещи с ДКЕВР, защото бе ясно, че тази процедура ще стигне до този край, но въпреки това наредбите все още не са готови", заяви той, цитиран от БГНЕС.

„Съобщението за внасяне на дело в съда не значи стартиране на съдебна процедура. Отнема 1-2 месеца, за да внесе Европейската комисия необходимите документи в съда. Надявам се ДКЕВР да са готови дотогава, защото ако не са, тогава трябва да отговарят пред цялото общество като независим орган защо тези наредби повече от година, след като бе приет третият либерализационен пакет в Закона на енергетиката, не са готови", заяви министър Добрев.

„ЕС се нуждае от вътрешен енергиен пазар, за да се справи с предизвикателствата в Европа, свързани с енергията и климатичните промени, и за да гарантира сигурни доставки на енергия на достъпни цени за домакинствата и предприятията. Закъсненията в прилагането на правилата относно вътрешния енергиен пазар на ЕС имат отрицателни последици за всички участници и следователно са недопустими“, заяви по-рано в четвъртък Гюнтер Йотингер, европейският комисар по въпросите на енергетиката.

За България за всяка частично транспонирана директива Комисията предлага санкция в размер на 8448 евро на ден.

#Съд на ЕС #Европейски съюз #Гюнтер Йотингер #ДКЕВР #Делян Добрев #Европейска комисия #ЕС #ЕК #директива #законодателство #енергиен пазар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници