ЕК завежда две дела срещу България в Европейския съд

ЕК завежда две дела срещу България в Европейския съд
Едното дело е заради закъсняло прилагане на правилата за вътрешния енергиен пазар, за което ЕК предлага България да получи сериозна дневна глоба от 17 хил. евро. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия завежда две дела срещу България в Европейския съд, съобщиха от Комисията.

Едното дело е заради закъсняло прилагане на правилата за вътрешния енергиен пазар, за което ЕК предлага България да получи сериозна дневна глоба от 17 хил. евро, предаде БНР.

Причината за завеждането на делото е закъснялото прилагане на две ключови за вътрешния енергиен пазар директиви - за електроенергията и тази за природния газ.

Оценката на ЕК е, че България прилага тези две директиви само отчасти, заради което Комисията иска за всяка частично транспонирана директива санкция в размер на 8448 евро на ден.

Еврокомисарят по енергетиката заяви, че от изпълнението им зависи как ЕС ще се справи с предизвикателствата, свързани с енергията и климатичните промени и дали ще си гарантира сигурни доставки на достъпни цени.

Ако Европейският съд се произнесе положително, солидната глоба ще се заплаща от датата на постановяване на решението до приключване на транспонирането.

Съдът трябва да определи и окончателния размер на дневната санкция, като той може да е различен от предложения от ЕК.

Другото дело, което ЕК ще заведе, е заради разрешенията за цифрова наземна телевизия, т нар. мултиплекси, за които от ЕК смятат, че са нарушени правилата за свободна конкуренция.

Според ЕК процедурата в България е съдържала прекалено ограничителни условия за издаване на разрешения, което е довело до изключването на потенциални кандидати.

От ЕК смятат, че това затруднява конкуренцията в бъдещия пазар на инфраструктура за цифрова наземна телевизия и нарушава директиви на ЕС за електронните съобщения.

#ДЕЛА #България #ЕК #енергетика #мултиплекси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници