Грей: Изборите за ВСС, КС и главен прокурор са работа на българските институции, не на ЕК

Грей: Изборите за ВСС, КС и главен прокурор са работа на българските институции, не на ЕК
Говорителят на ЕК че има възможност ЕК да излезе с по-ранен доклад за съдебната система в България, от предвидения за края на 2013 г., но подчерта, че това е неофициален доклад. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Изборите за нов Висш съдебен съвет, за главен прокурор, както и за конституционен съдия, са работа на българските институции, заяви говорителят на ЕК Марк Грей.

Грей подчерта, че трите избора са били различни и е много трудно да им бъде дадена обща оценка, предаде думите му БНР.

„На различни етапи и в различна степен имаше изразени тревоги за процедурата. ЕК много внимаваше да не се ангажира с позиция или оценки за хората, които са номинирани или избрани, и това е наша постоянна политика. Това не е наша работа, това е работа на съответните институции и органи в България", каза Грей.

Той посочи, че ев ярно, че ЕК е изразявала тревога по различни поводи, най-вече свързани с основните принципи на прозрачност, почтеност и с това дали е създадена възможност да се избира между най-добрите кандидати.

„Оттам нататък кой е бил избран, си е работа на съответните български институции", заяви говорителят на ЕК.

Грей заяви, че има възможност ЕК да излезе с по-ранен доклад за съдебната система в България, от предвидения за края на 2013 г., но подчерта, че това е неофициален доклад.

„Става дума за експерти от ЕК, които обясняват на страните-членки как виждат нещата в този конкретен момент, става дума за работна дискусия, каквито имаме всеки ден в различни формати и в Парламента, и в Съвета. Нищо извънредно и нищо специално. Не казвам, че това не е важно, но то е просто част от ежедневната ни работа със страните-членки. Това е част от процес, който позволява на ЕК да има ясна представа каква е позицията на всяка отделна страна. За нас това е важно, защото искаме, когато представим доклад, той отново да бъде единодушно приет от всички страни, включително от България и Румъния", обясни говорителят на ЕК.

#ВСС #избор #КС #България #институции #Висш съдебен съвет #Конституционен съд #говорител на ЕК #ЕК #Европейска комисия #Марк Грей

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници