Ниската активност на референдума праща решението за втора АЕЦ в парламента

A A+ A++ A

Решението „за" или „против" втора АЕЦ в България отива в Народното забрание, след като под 50%, но над 20% от имащите право на глас български граждани упражниха гласа си на ядрения референдум в неделя.

Българските граждани трябваше да отговорят с „да" или „не" на въпроса „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?"

Само 20.3% от имащите право на глас български граждани гласуваха към 18 ч. на първия национален референдум в историята на страната след 1989г., според екзит пола на Алфа Рисърч. По предварителни данни, броят на гласувалите до 19 ч. ще нарастне.

От тях, 60% гласуваха с „да" , а 40% с „не", отново според прогнозните резултати на Алфа Рисърч.

За да бъде задължително решението на гласуващите в референдума, техният брой трябваше да е 50%+1 от всички имащи право на глас или 4 345 450 според избирателните списъци, изготвени по данните от ГРАО.

За сравнение на последните парламентарни избори през 2009 са гласували 4 225 124 граждани.

Когато в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на референдума, се внася в Народното събрание и се разглежда, според действащото законодателство.

#АЕЦ "Белене" #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници