МВР отчете дарения за 9 млн. лв. за 2012 г.

МВР отчете дарения за 9 млн. лв. за 2012 г.
Цветан Цветанов забрани даренията от частни лица по настояване на Брюксел. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерство на вътрешните работи е получило дарения на обща стойност 8 833 349.83 лв. през 2012 г., става ясно от справка, публикувана на сайта му.

Сред дарителите са общини, фирми на самото министерство, ВиК дружества, горски стопанства, Българският енергиен холдинг, АЕЦ „Козлодуй“ и чужди посолства у нас, съобщи в. „Сега“.

Вътрешното министерство е получило също кучета и музикални инструменти.

От регистъра става ясно, че МВР продължава порочната практика да се самодарява чрез фирмата си „Безконтактни мултиплексорни вериги“ (БМВ). Тази схема започна да се прилага често, след като вътрешният министър Цветан Цветанов бе принуден да спре даренията от частни лица, тъй като Брюксел обяви практиката за порочна. Остана обаче възможността подаръци на полицията да се правят от общини, министерства и държавни фирми.

Общо 47 дарения е направила БМВ през миналата година, сочи справката. Простата сметка показва, че фирмата е направила почти 50% от всички дарения. БМВ е дала техника, консумативи и коли за общо 4 038 923. 34 лв. В списъка фигурира и годишен абонамент за 500 броя на списание „Общество и право“. За тях фирмата е платила 22 000 лв. Други 62 856 лв. пък са отишли за климатици на криминалната полиция. Същата дирекция е получила и автомобили за 148 860 лв. Пътната полиция пък е приела светлоотразителни жилетки за 5250 лв. Техника за почти 230 хил. лв. е дарена на бургаското Пето районно управление. 187 380 лв. е стойността на дарение от мотоциклети, които БМВ е дало на специализираните полицейски сили. 300 хил. лв. са дадени за ремонт на областната дирекция в Стара Загора.

Фирмата на МВР е дарявала не само големи суми, има и такива от порядъка на 5 хил. лв. Такъв е случаят с двете дарения за специализираната дирекция СДОТО - за гуми и регистрационни табели и подложки за тях. Отново СДОТО е получила и компютри, клавиатури и друга техника за над 100 хил. лв.

Вторият най-голям дарител на МВР се оказват общините, които дават предимно гориво и дърва за огрев. ВиК дружества също са се отчели с гориво и техника. Община Берковица е подарила на полицията куче за 100 лв. Едно от най-ниските по стойност дарения е на БНБ - компютри за едва 262 лв., както и техника и мебели на КАТ за 308 лв.

#МВР #дарения #Цветан Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници