Посланици обясниха на България защо е успешен скандинавският модел

Посланици обясниха на България защо е успешен скандинавският модел
Бизнес закуска за представяне и дискусия на Специалния доклад на списание „Икономист“, посветен на скандинавските страни. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Преди 100 години Норвегия беше една от бедните страни, а сега е една от най-богатите, заяви Гуру Катарина Викьор, посланик на Норвегия в България.

„И това се дължи не само на петрола, нашето най-голямо богатство са хората“, каза Викьор на форум, организиран от Българо-скандинавската търговска камара, предаде  БГНЕС.

Краткият сутрешен форум е организиран по повод утрешното издание на сп. „Икономист“, посветено на скандинавските страни.

Професионалният поглед на авторитетното списание се спира на забележителния опит на тези държави, които чрез кооперирането си създават не само един от районите в света с най-развити икономики и най-високо жизнено равнище, но и са най-социалните и от години водят световните класации за най-ниско ниво на корупцията. Г-жа Викьор посочи, че в родината й Норвегия има най-малка разлика в заплащането на мениджърите на фирмите и техните работници.

Като принос към това тя посочи добрата съвместна работа между синдикатите, правителството и работодателите. И тя, и колегите й посланици от Дания, Швеция и Финландия, подчертаха, че основен приоритет в политиката на държавите им, както и в съвместното им коопериране, е образованието, а едно от големите преимущества на кооперирането им е общата регулация на трудовия пазар.

В този контекст  Хари Салми, посланик на Финландия, сподели, че един от проблемите на страната му според него е продължителното образование и младите по-късно навлизат на пазара на труда, но и че трябва да се работи по-дълго, защото хората живеят по-дълго и естествено са и по-дълго работоспособни.

Според Хелена Пилас Алин, посланик на Швеция, моделът на скандинавските страни най-добре се справя с безработицата в тези времена на криза. И тази посока е поета активно от страната още по времето на председателството й на ЕС във втората половина на 2009 г. и като тласък за развитие на Лисабонската стратегия и на подготовката за Лисабонския договор. Тя е категорична, че кооперирането, тясното сътрудничество между скандинавските страни са нова ера в отношенията, което наистина може да служи за модел.

Образованието е това, което ще ни даде тласък, за да приемем предизвикателствата на бъдещето, на глобализацията и за да бъдем истински конкурентоспособни, категоричен беше в изказването си Коре Янсон, посланик на Дания. С усмивка той обяви, че в скандинавските страни жените са най-равнопоставени във всички сфери на живота и неслучайно на форума скандинавските държави се представят с две жени и двама мъже.

Скандинавските страни са пример не само за развита икономика, ниво на здравеопазване и образование, но не на последно място и в овладяването и почти несъществуващата корупция, каза при откриването на форума Ирена Комитова от Българо-скандинавската търговска камара.

Българо-скандинавската търговска камара е създадена през 2009 г. като сдружение с нестопанска цел.

#Швеция #Дания #Финландия #Норвегия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници