Арестуваха криминално проявен за бомбени сигнали срещу съда в Бургас

A A+ A++ A

Мъж, подал два фалшиви сигнала за взривно устройство в сградата на бургаската съдебна палата, е задържан след бързи полицейски действия.

Разследването започнало веднага след две поредни злоумишлени обаждания, подадени на тел. 112 в четвъртък сутринта, съобщиха от МВР в петък.

Мъж, който не се представил, предупредил за поставени взривни устройства в съдебната палата в Бургас.

В хода на оперативните действия било установено, че обажданията са осъществени от улични телефони – единият от кръстовище на улиците „Гладстон“ и „Св. Климент Охридски“, а вторият – от ул. „Цар Петър“, а мъжът се придвижвал с л.а. „Фолксваген Поло“, бургаска регистрация.

Минути след второто обаждане автопатрул на Първо РУП – Бургас, задържал З.З. (29 г.). Той не представил шофьорска книжка, а тестът с дрегер за алкохол и упойващи вещества показал положителна реакция за наркотици. Проверяващите му съставили акт по Закона за движение по пътищата и образували бързо полицейско производство за управлението на МПС след употреба на упойващо вещество.

В хода на разследването били разпитани свидетели и прегледани записи от камери за видеонаблюдение. Последвало и претърсване на дома на З.З. в Свети Влас, откъдето е иззет канабис, електронно устройство (вероятно радиозаглушител), плетена маска с прорези, щанга тип „кози крак“ и лични документи на други хора - лични карти и шофьорска книжка.

С решение на прокуратурата мярката му за задържане е удължена с още 72 часа, повдигнато е обвинение за злоумишлено телефонно обаждане. Предстои разглеждане на искането за постоянна мярка „задържане под стража“ от Бургаския районен съд. Продължава работата за установяване на начина на придобиването и евентуалното използване на откритите чужди документи. Изясняват се и мотивите за подадените от З.З. два фалшиви сигнала, за които той е признал.

З.З. е задържан преди близо пет години - на 2 срещу 3 април 2007 г. той поставил самоделно взривно устройство в стопански двор, собственост на 55-годишен мъж от Свети Влас. В резултат на проведените тогава оперативни действия на ГДБОП в Бургас и анализ, извършен от служители на Базовата научно-техническа лаборатория, при който по части от самоделното устройство била открита ДНК на З.З., му било повдигнато обвинение в опит за унищожаване на чуждо движимо и недвижимо имущество чрез взрив. Образуваното досъдебно производство било изпратено на Бургаската окръжна прокуратура с мнение за предаване на съд на обвиняемия З.З. На 14 юли 2008 г. наблюдаващият окръжен прокурор е постановил частично прекратяване на наказателното производство и спрял делото срещу неизвестен извършител.

Постановлението е обжалвано от пострадалия мъж от Свети Влас пред Окръжен съд – Бургас, който отменя постановлението на окръжния прокурор и дава указания за изпълнение.

Прокурорът протестира пред Бургаския апелативен съд, който отменя определението на Бургаския окръжен съд, като потвърждава Постановлението на Бургаската окръжна прокуратура за частично прекратяване и спиране на наказателното производство. Т.е. делото срещу З.З. е спряно и той не е понесъл никаква наказателна отговорност за опита за взривяване на чуждо движимо и недвижимо имущество, обясняват още от МВР.

#Бургас #бомбена заплаха

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници