Гръбнакът на организираната престъпност е прекършен, заяви „смело" Цветанов

Гръбнакът на организираната престъпност е прекършен, заяви „смело" Цветанов
Златомир Иванов беше прострелян с 4 куршума в краката, ръката и стомаха на стълбите на Съдебната палата на 29 януари. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гръбнакът на организираната престъпност в България в прекършен, заяви „смело" вътрешният министър Цветан Цветанов след нападението срещу Златомир Иванов – Златко Баретата на стълбите на Съдебната палата на 29 януари.

„Никоя държава в света не е прочистила организираната престъпност, но аз смело мога да кажа, че гръбнакът на организираната престъпност е прекършен," каза Цветанов пред „Дарик радио" и припомни „Килърите" и „Наглите".

Той допълни, че в началния етап на разследването на покушението срещу Баретата няма как да бъдат обявени факти, свързани с евентуални заподозрени и версии.

Цветан Цветанов не отговори категорично на въпроса дали Златомир Иванов продължава да се занимава с престъпна дейност, като само посочи, че мярката „домашен арест" не е толкова ограничителна, колкото постоянната мярка „задържане под стража".

Според вътрешния министър бандитите имат интерес от домашните арести и точещите се с това процеси, защото вместо в затвора си лежат вкъщи.

„И когато той е осъден на осем години, процесът му тече четири години. Промяна на мярката между първа, втора и трета инстанция. Когато Върховният касационен съд потвърди, той реално няма да лежи и един ден и той казва - аз благодаря на хуманността на българската съдебна система," обясни министър Цветанов.

„Винаги съм казвал, че политическата воля е съществена при борбата срещу организираната престъпност. Ако това беше реална политика в началото на прехода, нямаше да имаме тези емблематични фигури, които днес коментираме, а някои от тях вече не са между живите," уточни Цветанов.

Според него предишният президент Георги Първанов не е обърнал никакво внимание на сигнала на Димитър Вучев – Демби, че Баретата и Алексей Петров си разпределят наркопазара.

#Цветан Цветанов #Златомир Иванов #Златко Баретата #„Килърите" #„Наглите"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници