Европари могат да възкресят тютюневата индустрия в България

Европари могат да възкресят тютюневата индустрия в България
Тютюневата индустрия в България чака субсидии, за да оцелее. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейските субсидии може да възродят развитието на тютюневата индустрия на България.

Българският Институт по тютюна и тютюневите изделия, реликва от комунистическото минало на страната, е видял и по-добри времена, пише британският вестник „Сънди Телеграф”.

Лабораториите се разпадат, стените са пожълтели, а мебелите са отпреди 40 години. Повечето от стаите сега са празни - само 60 души работят там, срещу 360 в неговия разцвет – и няма достатъчно пари за пускане на отоплението.

В приземието трактори от съветско време ръждясват, а пристройките в двора се рушат.

Добрите стари времена може и да се върнат, благодарение на политическите игри на евродепутатите в Брюксел, на повече от 1300 мили разстояние.

Институтът, част от българското министерство на земеделието, настоява за връщането на европейските субсидии за хилядите отглеждащи хора тютюн в страната. Същото правят и другите големи производители на тютюн в Европа, коментира информационна агенция „Фокус”.

ЕС харчи десетки милиони лири от парите на данъкоплатците за кампании срещу тютюнопушенето. Сега обмисля да харчи стотици милиони за насърчаване отглеждането на растение, което причинява големи здравословни проблеми. Дори директорът на института по тютюна признава, че това може би изглежда странно.

„Ние сме за отглеждането на тютюн. И против тютюнопушенето. Може би това звучи нелепо”, обяснява директорът на института, проф. Христо Бозуков.

Професор Бозуков смята, че българският тютюн може да намери добър пазар в Азия.

 

 

 

#Брюксел #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници