Социалистите в Испания искат незабавна оставка на премиера Рахой

Социалистите в Испания искат незабавна оставка на премиера Рахой
Мариано Рахой заяви, че не е получавал средства извън заплатата си. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидери на испанската опозиционна Социалистическа партия поискаха в неделя следобед оставката на премиера Мариано Рахой.

Името на Мариано Рахой бе замесено в корупционен скандал, предаде агенция Еуропа прес.

"Рахой трябва да се оттегли от премиерския пост, защото не може да се справи с много тежкото положение, в което се намира Испания", заяви лидерът на социалистите Алфредо Перес Рубалкаба.

Премиерът на Испания отрече обвиненията срещу него и членове на управляващата Народна партия в корупция и получаване на пари от черна каса.

Рахой събра ръководството на Народната партия в неделя сутринта Мадрид и заяви, че не е получавал средства извън заплатата си.

Преди два дни вестник "Ел Паис" публикува факсимилета от счетоводни документи, които показват, че на Рахой са били плащани по около 20 000 евро на година в периода 1997-2008 г.

55% от младежите между 20 и 30 години в Испания са безработни, което е рекордно ниво за цяла Европа, съобщи в. „Ел Паис“ на 24 януари.

Според официалните данни през последните три месеца на 2012 г. безработицата сред цялото население е нараснала с 1 пункт до 26%, или близо 6 милиона души.

Причината за негативното явление е рецесията и драстичните бюджетни съкращения, които предприе правителството на премиера Мариано Рахой.

Същинската криза в Испания започна след срива на имотния пазар. Сътресенията в имотния сектор повлякоха след себе си и други отрасли и се стигна до свиване на икономиката и потреблението. Не закъсня и резултатът - милиони нискоквалифицирани служители останаха без работа.

Подобно ниво на безработицата в Испания в средата на 70-те години на 20. век.

Европейските институции се безпокоят за положението в Испания, защото нивото на безработица там е два пъти по-високо от средното за ЕС.

Високите нива представляват и поражение на премиера Мариано Рахой, чието правителство прогнозираше, че безработицата ще бъде 24.6% в края на 2012 г. Същата година големият бюджетен дефицит едва не доведе страната до фалит.

Голяма част от испанците са доведени до отчаяние и протестите в столицата Мадрид и големите градове вече са ежедневие.

Все по-често испански работници от различни отрасли спират работа в знак на протест срещу намаляването на заплатите и приватизациите на правителството. Чиновниците също губят търпение, защото не виждат резултати от съкращенията на разходите, въведени от десноцентристкото правителство след четири години на икономическа криза.

#Испания #оставка #Мариано Рахой

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници