Показаха американец с две присадени ръце

Показаха американец с две присадени ръце
A A+ A++ A

За първи път на публично място показаха американския войник Брендан Мароко, на когото успешно бяха присадени две ръце.

Той загуби и четирите си крайника при бомбена експлозия в Ирак през 2009 г. 13-часовата операция беше извършена преди 6 седмици.

Брендан е само един от седемте души в САЩ, чийто организъм е приел успешно две имплантирани ръце, предадоха АФП и БГНЕС.

Лекарите все пак предупреждават, че ще мине доста дълго време, преди да са сигурни, че операцията е напълно успешна. Макар че за момента Мароко няма чувствителност и не може да движи новите си ръце, той е оптимист и вярва, че в скоро време и това ще стане. На пресконференция Брендан изрази твърдата си увереност, че новите ръце ще променят живота му.

"Мразех да нямам ръце", каза той и допълни, че загубата на краката му не била толкова страшна."Ти говориш с ръцете си, правиш толкова много неща с тях. Когато ги нямаш, я няма и една голяма част от теб". С имплантираните си крайници се чувствал сякаш се е върнал 4 г. назад в живота си – преди експлозията в Ирак.

Джейми Шорс, директор на програмата по трансплантиране на ръце към болницата "Джон Хопкинс" уточнява, че през следващите три години Брендан ще прави всеки ден интензивна терапия по 6 часа за раздвижване на новите си крайници. Процесът на регенериране на нервите и привикване на тялото да използва ръцете е дълъг, добави лекарят. Мароко бил избран за операцията, тъй като медицинският екип вярвал, че той ще приеме предизвикателството. Шорс казал още, че предишният пациент, на когото били имплантирани две ръце от лакътя надолу преди три години, в момента използвал успешно китайски клечки за хранене и си връзвал без проблем връзките на обувките.

Мароко пък изразил надежда, че скоро ще седне зад волана – той имал автомобил "Додж", който никога не е карал и колата му го чака.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници