Европа призова Турция да защитава повече свободата на словото

Европа призова Турция да защитава повече свободата на словото
Торнбьорн Ягланд призова Ттурция да предприеме законодателни реформи, за да установи европейските стандарти в областта на свободата на словото. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турция, страната с най-много арестувани журналисти в света, трябва да осигури по-голяма защита на свободата на словото, призова генералният секретар на Съвета на Европа Торнбьорн Ягланд.

„Все още има 450 висящи дела за свободата на словото в Турция. Това е твърде много“, констатира Ягланд, като добави, че „необходимостта от действие за намаляване на тези мрачни данни е очевидна“.

В Турция има повече задържани журналисти, отколкото в Китай и Иран, показва доклад на американския комитет за защита на журналистите през октомври, предадоха АФП и БГНЕС.

Торнбьорн Ягланд призова страната да предприеме законодателни реформи, за да установи европейските стандарти в областта.

„Свободата на изразяване може да обиди, да шокира, но тя е и защита на демокрацията“, посочи той.

Генералният секретар на Съвета на Европа отправи своя призив само ден след като турският премиер Реджеп Тайип Ердоган осъди Европейския съюз за „непростимото“ забавяне на Турция по пътя й към евентуално членство в ЕС.

Свободата на словото е едно от условията, спъващи държавата в преговорния и предприсъединителен процес.

#Турция #членство в ЕС #Реджеп Тайип Ердоган #премиер на Турция #ЕС #свобода на словото #Съвет на Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници