„Хизбула" отхвърли обвиненията за атентата в Бургас

„Хизбула" отхвърли обвиненията за атентата в Бургас
Шестима души загинаха, след като атентатор камикадзе се взриви в автобус с израелски туристи на летището в Бургас на 18 юли миналата година. Десетки бяха ранени. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ливанската групировка „Хизбула" отхвърли твърденията на българските власти, че е свързана с атентата в Бургас.

Групировката отрече да е замесена в терористичната атака на 18 юли 2012 г., при която загинаха петима израелски и един български гражданин, съобщи арабската телевизия „Ал Джазира".

По-рано във вторник властите в София обявиха, че са разкрили двама от извършителите на атаката в черноморския град. Те влезли в Европа с реални канадски и австралийски паспорти, но използвали фалшиви шофьорски книжки от щата Мичиган.

Според вътрешния министър Цветан Цветанов мъжете са свързани с терористичната организация „Хизбула", която е подкрепяна от Иран. Ислямската република обаче отхвърля обвиненията, че стои зад терористичната атака.

Веднага след съобщението на Цветан Цветанов последваха реакции на Израел и САЩ, които призоваха ЕС да вземе мерки срещу „Хизбола" и отново поискаха отганизацията да бъде включена в терористичния списък на Съюза.

Веднага след кървавата атака в средата на миналото лято Израел обвини „Хизбула". Групировката отрече тогавашните твърдения еднократно, но подминаваше последвалите многократни обвинения от страна на израелските власти и САЩ.

България, както и ЕС, заеха по-обрана позиция и отказаха да посочат ливанската групировка като отговорна за атентата, докато не получат неопровержими доказателства за това.

#„Хизбула" #атентат #Бургас #САЩ #Израел #Ливан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници