Николай Младенов даде отчет за атентата пред арабските посланици в София

Николай Младенов даде отчет за атентата пред арабските посланици в София
Външният министър Николай Младенов събра посланиците на арбаските държави в София, за да ги информира за напредъка в разследването на атентата в Бургас. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Външният министър Николай Младенов събра посланиците на арбаските държави в София, за да ги информира за напредъка в разследването на атентата в Бургас, обсъждан на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

„Държавното ръководство, както и българската общественост, смятат, че тероризмът във всичките му форми е една от най-опасните заплахи за мира и сигурността за всяко общество. Затова политиката на България е да работи с всички наши съюзници и приятели в борбата срещу тероризма," заяви пред дипломатите Николай Младенов, цитиран от БГНЕС.

Той уведоми посланиците, че разследването на атентата води към лица, които са свързани с военното крило на организацията „Хизбула", както оповести по-рано вътрешният министър Цветан Цветанов.

„Като се основаваме на традиционно добрите отношения на България с Ливан и с ливанския народ, които са основани на взаимно уважение и приятелство, ние потърсим съдействие от страна на ливанските власти по случая," каза Николай Младенов по време на срещата.

Той увери, че резултатите от разследването ще бъдат представени на европейските партньори на България, съвместно с които ще бъдат предприети мерки за предотвратяването на подобни трагедии в бъдеще.

Министър Младенов представи пред посланиците основните акценти в изнесения от него на КСНС доклад - „Рискове и заплахи за сигурността на страната, произтичащи от политическите процеси в Близкия изток".

„От стратегическа важност за нас и за целия ЕС е предприемането на бързи мерки за преодоляване на политическата нестабилност и икономическите проблеми в Близкия изток и Северна Африка," каза външният министър.

Николай Младенов бе категоричен, че България ще продължи да подкрепя усилия на страните в региона за демократични промени и икономическо възстановяване.

По-късно българският външен министър разговаря с ливанския си колега Аднан Мансур, когото информира за обсъжданията в КСНС и изрази надежда, че с подкрепата на ливанското правителство разследването на терористичния акт на летището в Бургас ще бъде доведено до край.

#Николай Младенов #министър на външните работи #МВнР #посланици #„Хизбула" #КСНС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници