Атентаторите искали да взривят автобуса с израелски туристи в движение

Атентаторите искали да взривят автобуса с израелски туристи в движение
Сотир Цацаров подчерта, че не се притеснява от термина „обосновано предположение“, върху който вътрешният министър Цветан Цветанов акцентира при обявяването на резултати от разследването. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Целта на атентаторите в Бургас е била да взривят автобуса с израелските туристи в движение, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Взривното устройство обаче, поставено в раница в товарното отделение, избухнало по-рано поради грешка или други съображения на извършителите, допълни обвинителят в ефира на БНР.

Той уточни, че предстои да се изясни точното място, силата и насоката на взрива чрез следствен експеримент, за който вече са закупени два автобуса.

За да бъде проведен във възможно най-близки до реалните атмосферни условия, експериментът ще се случи не по-рано от април.

Сотир Цацаров подчерта, че не се притеснява от термина „обосновано предположение“, върху който вътрешният министър Цветан Цветанов акцентира при обявяването на резултати от разследването след Консултативния съвет за национална сигурност.

Според министъра в атентата са участвали трима души, за двама от които има данни за съпричастност към военното крило на ливанската групировка „Хизбула“.

По думите на главния прокурор терминът се използва, защото разследването на атентата от 18 юли 2012 г. не е приключило, а „прокуратурата не може да се ползва за вземане на политически решения“.

Цацаров посочи, че са изпратени съдебни поръчки не само до Израел по отношение на телесните увреждания на израелските граждани, изпратени са и до Мароко, Австралия и Ливан.

Главният прокурор поясни, че между България и Ливан има договор за правна помощ и разчитат на добрите взаимоотношения с Ливан с оглед на получаването на информация.

#атентат #Бургас #„Хизбула“ #Сотир Цацаров #главен прокурор #автобус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници