Президентите на Сърбия и Косово с безпрецедентна, но безрезултатна среща

Президентите на Сърбия и Косово с безпрецедентна, но безрезултатна среща
Президентите на Сърбия и Косово Томислав Николич и Ятифете Яхяга проведоха първа историческа среща на най-високо държавно ниво. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентите на Сърбия и Косово Томислав Николич и Ятифете Яхяга проведоха първа историческа среща на най-високо държавно ниво, която не доведе до никакви плодотворни резултати, освен да създаде прецедент.

Двамата държавни глави се срещнаха под егидата на ЕС, за да разсеят напрежението в една от последните горещи точки на континента, предадоха АФП и БГНЕС.

Върховният представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън определи срещата като „открита и конструктивна“, след като първо разговаря поотделно с Николич и Яхяга, а после ги събра на четири очи.

„И двамата ме увериха в трайната си подкрепа и ангажимент към преговорите за нормализиране на отношенията под егидата на ЕС, след като Прищина обяви едностранно независимост през 2008 г.“, коментира Катрин Аштън.

„Потвърдих европейската перспектива както за Сърбия, така и за Косово и окуражих двете страни да продължат необходимите усилия за по-нататъшен напредък към ЕС“, съобщи в комюнике върховният представител на ЕС по външната политика.

Макар че не бяха направени конкретни съобщения, това е първата среща на най-високо ниво, която бележи значителна стъпка в двегодишните усилия на ЕС да намали напрежението между двете страни.

Срещата става близо 14 години след края на конфликта от 1998-1999 г. между Белград албанските сепаратисти от Косово.

След срещата обаче сръбският президент заяви, че не може да става дума Белград „да признае независимостта на Косово“ и подкрепи „широка институционална автономия“ за етническите сърби в Северно Косово.

„Ако Яхяга продължи да настоява, че Косово е независима държава, диалогът няма да може да продължи в посоката, в която искаме. Ако трябва да повтаряме становищата си едни на други, можем да го направим. В крайна сметка Северна и Южна Корея го правеха с години. Но това не е пътят, ще изгубим ценно време“, коментира Томислав Николич.

Лидерката на Косово, която встъпи в длъжност през 2011 г., излезе с по-меко послание, като заяви, че разговорите изразявали интереса на двете страни от добросъседски отношения. „Те ще са от полза не само за нашите две страни, но и за региона като цяло“, посочи Атифете Яхяга.

Аналитици заявиха, че срещата е била по-важна за ултранационалиста Томислав Николич, който преди избирането си през май 2012 г. беше ожесточен противник на диалога с Прищина.

„Мисля, че Николич не е много щастлив, че е в Брюксел, но ЕС и САЩ са решени тази среща да се състои“, заяви политическият анализатор от Белград Душан Янич.

#Косово #Сърбия #ЕС #Атифете Яхяга #Томислав Николич #Катрин Аштън #Президент на Сърбия #президент на Косово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници