Бойко Борисов: Ще искаме повече пари от ЕС за АЕЦ „Козлодуй“

Бойко Борисов: Ще искаме повече пари от ЕС за АЕЦ  „Козлодуй“
„Целта ни е България да получи повече от това, което усвояваме до сега от еврофондовете и имаме като финансова рамка", обяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В Брюксел България ще настоява за по-голяма европейска подкрепа за справяне с младежката безработица и за осигуряване на финансиране за извеждане от експлоатация на четирите ядрени реактора на АЕЦ „Козлодуй", съобщи българският министър-председател Бойко Борисов.

„Целта ни е България да получи повече от това, което усвояваме до сега от еврофондовете и имаме като финансова рамка", допълни българският премиер, цитиран от правителствената пресслужба.

Преди заседанието на Европейския съвет в четвъртък Борисов още веднъж подчерта, че „страната ни е финансово дисципилинирана и това го е изстрадал българският народ".

По думите на премиера България изразходва средствата от еврофондовете за инфраструктурни проекти, екология и административен капацитет – области, касаещи всички европейски държави, защото повечето средства са насочени към по-чиста природа и по-добър административен капацитет.

„През България минават пет основни транспортни коридора и именно това е стратегията и на Великобритания, Германия, Франция, и на другите държави - донори - за засилване на връзките на Европа с Азия", допълни министър-председателят.

По време на двудневните дебати в Брюксел държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на съюза ще обсъдят бюджета на ЕС за 2014-2020 г., търговската политика и външнополитическите отношения на съюза.

Акценти в българската позиция са постигане на максимално възможното увеличение на средствата за страната спрямо настоящата многогодишна финансова рамка в общия национален пакет; осигуряване на възможно най-високо финансиране за Кохезионната политика; запазване на нивата на финансиране за страната ни по Общата селскостопанска политика.

В първия ден от заседанието на Европейския съвет Борисов участва и в среща на групата „Приятели на Кохезионната политика".

#България #АЕЦ "Козлодуй" #ЕС #Брюксел #Европейски съвет #бюджет на ЕС #Великобритания #Германия #Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници