Борисов: България очаква от Брюксел 2 млрд. повече за земеделие

Борисов: България очаква от Брюксел 2 млрд. повече за земеделие
„Целта ни е България да получи повече от това, което усвояваме досега от еврофондовете и имаме като финансова рамка“, обяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Надявам се България да получи 2 млрд. евро повече за селско стопанство, заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, където се обсъжда бюджетът на ЕС за периода 2014-2020 г.

Борисов очаква по-късно в петък да бъде постигнато съгласие, предаде БНР.

„Това, което сега и канцлерът Меркел ми каза, и Ромпой, е, че България е страната, която получава най-много. Иначе напрежението е голямо, защото всички знаят, че този бюджет е орязан бюджет. И когато има орязани пари, отвсякъде се реже, реже и всички държави са недоволни, всеки гледа да защити някакъв интерес. Ако не се договорим следобед, означава седем години напред всяка година да има такива преговори. Това е голям удар за страни като България, които изграждат сега своята инфраструктура или т.нар. дългосрочни проекти“, каза Бойко Борисов.

Проектобюджетът, по който се очаква съгласие, не предвижда намаляване на средствата за кохезионна политика, в него е запазена извоюваната през ноември сума от 260 милиона евро за спрените реактори в АЕЦ „Козлодуй“.

Целта на България е да се опита да издейства максимално възможното увеличение на средствата за периода 2014-2020 г.

Заедно с премиера Бойко Борисов за Брюксел са министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев и министърът на външните работи Николай Младенов.

Великобритания, Германия и други страни от Северна Европа искат понижение в бюджета на ЕС заради строгите икономии, които се налагат в националните финанси. На искането се противопоставят страните от Южна и Източна Европа, които се опасяват, че бедните им региони ще загубят жизненоважната финансова подкрепа от ЕС, и посочват, че бюджетните съкращения ще се отразят отрицателно на икономическия растеж.

#Бойко Борисов #земеделие #Брюксел #бюджет на ЕС #АЕЦ "Козлодуй"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници