Земеделие: България и Гърция заедно срещу Турция и Македония

Земеделие: България и Гърция заедно срещу  Турция и Македония
Според Найденов, България и Гърция трябва да са конкурентни. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България и Гърция трябва да се обединят, за да надвият конкуренцията в земеделския сектор от страна на Турция и Македония, заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов.

"Македония и Турция не са част от ЕС, не са задължени да спазват европейските закони и се ползват с привилегии, които не са достъпни за фермерите от Общността. Рецептата е обединение с Гърция срещу тези конкурентни съседки", заяви Найденов, който е на посещение в Гърция, цитиран от Би Ти Ви.

Българският земеделски министър присъства на единственото специализирано изложение в сектора на животновъдството в Гърция и на Балканите "Зоотехния", което се провежда в международния изложбен център в Солун.

Според Найденов, България и Гърция трябва да са конкурентни. Това не е лесно нещо, тъй като те не могат още да получат максималния размер на субсидиите. Гръцките земеделци например взимат субсидия в размер на 36 евро, а за българските тя е 13 евро.

Според него в дългосрочен план, освен конкурентоспособността, голямото предизвикателство са климатичните промени, а в региона вече се наблюдава недостиг на вода.

Въпросът, който Найденов иска да обсъди с гръцкия си колега, е как двете държави могат заедно да разработят система за напояване и как да получат европейски средстваза тази цел.

"Ние сме съседи и амбицията ни е да можем да увеличим обмена помежду си. Като посетих щандовете видях, че много гръцки компании използват суровини от България, която произвежда големи количества зърнени култури. От друга страна Гърция произвежда стоки, от които има нужда България като плодове и зеленчуци. Следователно няма причини да изнасяме нашите зърнени култури към арабските държави или да взимаме плодове и зеленчуци от трети държави", посъветва още Мирослав Найденов.

#Мирослав Найденов #България #Турция #Македония #земеделие #конкуренция #субсидии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници