Янев дава трима прокурори на Цацаров заради „трайна енергийна корупционна схема“

Янев дава трима прокурори на Цацаров заради „трайна енергийна корупционна схема“
Яне Янев предостави на главния прокурор Сотир Цацаров 35 тома заедно със сигнала срещу тримата прокурори. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сигнал за нарушения срещу трима прокурори подаде председателят на Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта Яне Янев до първия обвинител Сотир Цацаров по време на среща за „гранд корупционните схеми в енергетиката“ в понеделник.

Според заключенията на комисията „Янев“ Георги Тафров от Софийска градска прокуратура, Стойчо Ненков от Софийска апелативна прокуратура и Христо Граматиков от Върховна касационна прокуратура са били част от „трайна енергийна корупционна схема“ за износ на електроенергия между 2004 г. и 2007 г., действала при управлението на четирима министри на енергетиката, предаде Информационна агенция „Фокус“.

Според Янев в този период НЕК е преотстъпил правото си на швейцарска фирма да търгува с електроенергия, която е миксирана – от АЕЦ „Козлодуй“, от ТЕЦ-овете и зелена енергия.

„Енергията е продавана на швейцарската фирма на цени, които са по-ниски дори от тези на АЕЦ „Козлодуй“, които по същество са най-ниските цени. Тази швейцарска фирма е получавала огромни количества – 8,5 милиарда мегаватчаса за този период на цени между 30 и 70% от това, което консумират потребителите на електроенергия“, обясни Янев.

По думите на Яне Янев на тримата е оказан „тежък политически натиск“, а има и данни за получени подкупи от страна на тримата държавни обвинители.

Председателят на антикорупционната комисия в парламента обясни, че във времето, когато бившият главен прокурор Борис Велчев е бил вече в процедура за избор на конституционен съдия, „изглежда, е имало много големи безобразия“.

Яне Янев е предал на Сотир Цацаров дело от 35 тома с близо 800 страници тройна експертиза на „възможно най-добрите вещи лица“.

Според проверката на парламентарната комисия апелативният прокурор Стойчо Ненков е написал само след 4 дни постановление за прекратяване на досъдебното производство, а Христо Граматиков – за 7-8 дни.

#Стойчо Ненков #НЕК #АЕЦ „Козлодуй" #енергетика #главен прокурор #Яне Янев #Сотир Цацаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници