Спасиха от отсичане чинара в „Овча купел“ и още три стари дървета

Спасиха от отсичане чинара в „Овча купел“ и още три стари дървета
Сухите клони на 60-годишното дърво, което се намира на бул. „Тодор Каблешков“, са отрязани и третирани със специален препарат. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Чинарът в столичния квартал „Овча купел“, който граждани спасиха от отсичане, е запазен и обгрижен, по думите на кмета на район „Витоша“ Стойко Дуков.

Сухите клони на 60-годишното дърво, което се намира на бул. „Тодор Каблешков“, са отрязани и третирани със специален препарат, увери той.

Още три други дървета ще бъдат пощадени, след като инвеститорите от „Кауфланд“ решиха да преработят проекта за свой обект, на чийто терен попадат дълголетните растения, предаде БГНЕС.

Новият вариант е бил представен на заседанието на постоянната комисия по опазване на околната среда към Столичния общински съвет в понеделник, съобщиха от СОС.

„Специалисти от Лесотехническия институт и Института по горите към БАН направиха експертиза, която установи, че на този терен няма вековни дървета“, допълни районният кмет Стойко Дуков.

Най-възрастното дърво там е на 70 години, а спорният чинар е на 60 години, поясни той. По думите на кмета, е възложена проверка в общински имоти за търсене на вековни или защитени видове.

#чинар #Стойко Дуков #СОС #БАН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници