Рим създава команден център за избора на нов папа

Рим създава команден център за избора на нов папа
Папа Бенедикт ХVІ обяви в понеделник, че се оттегля от своя пост заради здравословното си състояние, напредналата си възраст и липсата на сили да изпълнява задълженията си. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В Рим се подготвя създаване на команден център за предстоящия избор на нов папа, съобщи кметът на Вечния град Джани Алемано.

„Задачата на центъра ще бъде да гарантира, че всички служби, отдели и инфраструктура работят гладко по времето от оттеглянето на Бенедикт XVI  на 28 февруари до избора на нов папа“, заяви Алемано, цитиран от агенция АНСА.

Другата важна цел на командния център е да гарантира сигурността на вярващите, които ще дойдат от целия свят в Рим, за да проследят избора на нов папа.

Кметът на италианската столица посочи, че особено внимание ще бъде обърнато на трафика и транспорта.

Около 150 000 вярващи се събраха на площад „Свети Петър“ в Рим, преди да бъде обявено, че папа Бенедикт XVI ще бъде начело на Римокатолическата църква след смъртта на Йоан Павел II.

Новият глава на Римокатолическата църква ще бъде избран не по-рано от 15 март, обяви говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди в сряда.

По думите на говорителя на Ватикана решението за датата е в правомощията на кардиналите, които ще се съберат в конгрегации още в деня след оттеглянето на папата.

Папа Бенедикт ХVІ обяви в понеделник, че се оттегля от своя пост заради здравословното си състояние, напредналата си възраст и липсата на сили да изпълнява задълженията си.

По-рано Федерико Ломбарди заяви, че най-вероятно ще има нов папа до католическия Великден, който тази година се празнува на 31 март.

#Папа Бенедикт XVI #Ватикана #папа #конклав #Федерико Ломбарди #Ватикана #Рим #Джани Алемано #команден център

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници