Предизборната кампания ще е само на български език

Предизборната кампания ще е само на български език
Ще гласуваме от 7:00 до 20:00 часа, решиха депутатите. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Предизборната кампания да е само на български език, предвиждат промените в Изборния кодекс, които бяха приети от депутатите в четвъртък.

Според приетите промени на парламентарните избори ще се гласува само със знак Х, поставен със син химикал, а вписването в бюлетината на специални символи като букви, цифри или други знаци ще правят гласа недействителен, предаде агенция „Фокус".

Ще се гласува с интегрална бюлетина, като няма да има възможност за преференциален вот, предвиждат още промените.

Според промените в Изборния кодекс гласуването в изборния ден ще става от 7.00 до 20.00 часа. Досега гласоподавателите можеха да упражнят правото си на вот в изборния ден от 6.00 до 19.00 часа.

С приемането на текстове от Изборния кодекс депутатите решиха да се забрани поставянето на предизборни агитационни материали извън предизборната кампания по републиканската пътна мрежа и общинските пътища.

Депутатите решиха също изборните книжа да се съхраняват при областните управители, а към ЦИК беше създадена постоянна изборна администрация.

Народните представители приеха възможността наблюдателите да присъстват по време на целия изборен процес, с изключение на вписването на изборните резултати в ЦИК. Наблюдателите ще могат да присъстват на всички заседание на изборните комисии.

Всички заседания на ЦИК, РИК и ОИК ще се предават в реално време на интернет сайтовете на съответните комисии. ЦИК ще трябва да създаде и да поддържа електронен публичен регистър на жалбите, подадени до комисията, както и решенията по тях, предвиждат промените.

В избирателна секция в изборния ден може да присъства само един представител на партия, коалиция от партии и инициативен комитет, решиха депутатите.

#Народно събрание #Изборен кодекс #ЦИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници