Само една трета от британците искат страната им да остане в ЕС

Само една трета от британците искат страната им да остане в ЕС
Премиерът Дейвид Камерън ще трябва да положи големи усилия да убеди британците, че Обединеното кралство трябва да остане в Европейския съюз. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Британското правителство е изправено пред масов евроскептицизъм, а премиерът Дейвид Камерън ще трябва да положи големи усилия да убеди британците, че страната им трябва да остане в Европейския съюз.

Социологическо проучване, цитирано от „Файненшъл таймс“, показва, че ако днес се проведе референдум за членството на Великобритания в ЕС, едва 33% ще гласуват с „да“, съобщава „Дневник“.

50% биха гласували за излизане от ЕС, а 17% няма да дадат гласа си на нито един от двата лагера, става ясно от допитването, проведено сред 2114 възрастни между 29 януари и 6 февруари.

Камерън дълго се съпротивлява на натиска на част от консервативната партия, но накрая обяви, че до 2017 г. ще се проведе референдум по въпроса.

Дотогава обаче той ще се опита да върне част от националните правомощия, които Лондон отстъпи на европейските институции при влизането в ЕС.

Премиерът обеща, че лично той ще агитира за оставане в ЕС и че не си прави илюзии колко трудно ще бъде.

Проучването показва, че 12% от казалите, че ще гласуват за излизане от ЕС, категорично биха променили позицията при успех на Камерън в тези преговори, а като цяло 47% отговарят с „да, вероятно“.

Ходът, който според мнозина анализатори цели да пресече изтичането на избиратели на десницата към евроскептични и популистки националистически партии, се радва на одобрение сред британците.

Проучването показва, че 50% одобряват идеята за плебисцит, а 21% не го искат.

Това ще бъде и първият национален референдум за Европа, откакто през 1975 г. правителството на лейбъриста Харолд Уилсън подложи на допитване членството в Европейската икономическа общност.

#Великобритания #Европейски съюз #референдум #Дейвид Камерън #Лондон #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници