Папа Бенедикт XVI ще получава 2500 евро пенсия

Папа Бенедикт XVI ще получава 2500 евро пенсия
В неделя десетки хиляди вярващи се събраха на площад „Свети Петър“ във Ватикана, за да присъстват на една от последните публични изяви на папа Бенедикт XVI. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Папа Бенедикт XVI, който на 28 февруари ще се оттегли от Светия престол, от 1 март е пенсионер и ще получава 2500 евро месечно, съобщи Ватикана.

Според ватиканските закони това е полагаемата пенсия за категорията „почетен епископ“, към която папата ще бъде автоматически причислен, тъй като още при избирането всеки понтифекс придобива точно определена поредица от титли, една от които е „епископ на Рим“, предаде БТА.

Това обаче не е най-високата пенсионна категория във Ватикана. Пенсионираните кардинали получават по 5000 евро месечно.

Бенедикт XVI може да разчита на увеличение на пенсията само ако новоизбраният папа го обяви за „почетен кардинал“ или пък парафира „персонален“ (от латински ad personam) закон за неговото пенсиониране.

Почетният епископ Йозеф Рацингер ще си тръгне от Апостолическия дворец във Ватикана, без да може да вземе почти нищо със себе си.

Според действащите нормативи при смърт на понтифекса неговите покои незабавно се запечатват и всички намиращи се в тях вещи се пренасят на съхранение в тайния ватикански архив.

В неделя десетки хиляди вярващи се събраха на площад „Свети Петър“ във Ватикана, за да присъстват на една от последните публични изяви на папа Бенедикт XVI.

#Папа Бенедикт XVI #Светия престол #Ватикана #Рим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници