"Дейли Експрес": Българите във Великобритания живот ще си живеят

"Дейли Експрес":  Българите във Великобритания живот ще си живеят
Правителството отказа да даде прогнозни оценки за броя на румънци и българи, които се очаква да пристигнат във Великобритания. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Четиричленно българско семейство с един работещ член на минимална работна заплата, неработеща съпруга и две деца, има  62 паунда седмичен доход в България. Румънските семейства в подобна ситуация имат средно около равностойността на 70 паунда седмичен доход в страната си. За сравнение във Великобритания техният доход би бил 543 паунда, пише вестник "Дейли Експрес", цитиран от БГНЕС. 

На друго място сам работник от източноевропейска страна би бил четири или пет пъти по-добре отколкото в родината си, сочи проучване на британската организация "Migration Watch UK".

Сравнение с условията, на които полските работници се радват във Великобритания, показва, че икономическите стимули за румънци и българи са два пъти по-високи. Ръководителят на Migration Watch UK сър Андрю Грийн каза: "Различието в заплащането ще се окаже просто зашеметяващо.

"Предишното правителство направи огромна грешка, като прие присъединителните договори, които предоставят пълен достъп до нашия пазар на труда на работници от страни с БВП на глава от населението една пета от нашия.

"Като се вземе предвид и това, че икономическите стимули за румънски и български работници са два пъти по-високи от тези на полските работници, би било абсурдно да се предполага, че няма да има значителен приток на имигранти. На румънците и българите бяха наложени временни ограничения през 2005 г., за да се защити британския пазар на труда, но те изтичат през декември и според европейското законодателство не могат да бъдат удължени.", заяви Грийн.

Правителството отказа да даде прогнозни оценки за броя на румънци и българи, които се очаква да пристигнат във Великобритания, но "Migration Watch UK" предвижда, че те могат да бъдат повече от 50 000 годишно през първите пет години, сочи изданието.

#Великобритания #България #Румъния #българи #румънци #Андрю Грийн

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Акценти

Инбет Казино