Митрополит Кирил е загрижен за избора на кандидатите за патриарх

Митрополит Кирил е загрижен за избора на кандидатите за патриарх
Самото решение не е в съгласие с устава на Българската православна църква, смята митрополит Кирил. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Варненският митрополит Кирил изрази загриженост от проведения миналата седмица избор, при който бяха излъчени тримата кандидати за патриаршеския престол в писмо до синодалните архиереи.

Самото решение не е в съгласие с устава на Българската православна църква, пише в писмото си митрополит Кирил, цитиран от Би Ти Ви.

"Като обикновен даже християнин не мога да не обърна внимание на пропуски, които са направени при избора. Взема се решение от Светия синод колко гласове са нужни, за да бъде избран някой от кандидатите, след това изведнъж се променя", обяви митрополит Кирил в интервю за БНР

"Никъде няма каквито и да са избори, да бъдат проведени в два дни. Нали точно това е възможност за манипулация. Освен това не е подписан самият протокол на това заседание, където се решава за колко да се гласува", каза още митрополит Кирил.

Запитан дали се предвижда извънредно заседание на Светия синод, митрополит Кирил отговори: "Ами ако се съгласят, аз съм отправил и писмо и до самите тях. Има още много въпроси, които не са решени. Процедурата и подходът, как ще се действа по-нататък и при самия избор. Има много още неясноти, не е подготвено всичко".

В края на миналата седмица Светият синод определи митрополитите Галактион, Неофит и Гавриил за кандидатите, които ще се борят за патриаршеския престол.

Уставът беше променен и двама от кандидатите влязоха в надпреварата с девет гласа вместо с предвидените десет.

От гражданско сдружение настояват за нов избор на митрополитска тройка и за спазването на устава на църквата.

Те са внесли жалба във ВАС, но според прависти тя е нищожна, защото актовете на Българската православна църква не подлежат на съдебен контрол.

#митрополит Кирил #патриарх #митрополит Галактион #митрополит Неофит #митрополит Гавриил #Светия синод #Българската православна църква

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници