Мая Манолова: Следващата бомба на ГЕРБ е здравеопазването

Мая Манолова: Следващата бомба на ГЕРБ е здравеопазването
Служебното правителство ще бъде като в минно поле, заяви депутатът от КБ Мая Манолова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Предупреждаваме, че следващата бомба, която е заложило бившето правителство на Бойко Борисов, е в здравеопазването. Служебното правителство ще бъде като в минно поле, заяви депутатът от КБ Мая Манолова.

"Здравеопазването ще бъде следващият сектор, в който ще има взрив на обществено недоволство. Две неща трябва да бъдат направени незабавно: 1. да бъде освободен шефът на НЗОК доктор Пламен Цеков; 2. незабавно да бъде отменена методиката за финансиране на болниците и на болничната помощ за тази година и да бъде оставена в сила методиката за 2012", заяви Манолова, цитирана от БГНЕС.

Тя коментира ситуацията в Института "Пирогов", който е на прага на финансова криза. Според нея проблемът не е само там, а и в десетки български болници.

"Той е резултат от сбърканото управление на ГЕРБ. Тръгвайки си тези хора, оставят държавата в хаос. Това е особено тревожно в сектора здравеопазване. Методиката, която беше въведена от Здравната каса с определянето на лимитите на болниците за тази година, е убийствена за здравеопазването", коментира Манолова.

Тя предупреди, че орязването на парите е поставило в безизходица голяма част от болниците както столичните, така и в провинциалните градове. От друга страна продължава типичната за ГЕРБ практика да увеличава парите на болници, близки до управляващите, какъвто е случаят с Дулово.

"Целенасочена политика на ГЕРБ беше закриването на болниците в малките населени места. И те чудесно се справиха с този свой "приоритет". Успяха да затворят 30 болници, оставяйки хората без достъп до медицински грижи", заяви Манолова, добавяйки, че финансовата политика на вече бившия кабинет Борисов е докарала до такова безпаричие, че в малките населени места хората са оставени да се оправят както могат, сами на себе си – без пари, без лекари и без лекарства.

Манолова алармира, че с въвеждането на методиката за финансирането на здравеопазването през тази година в тежко положение ще бъдат поставени и големите столични болници. По тази причина искането на БЛС за оставка на шефа на НЗОК д-р Цеков е "абсолютно основателно".

 

#Мая Манолова #БСП #Бойко Борисов #оставка #болници #ГЕРБ #Здравната каса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници