Борисов напътства Плевнелиев за мандатите

Борисов напътства Плевнелиев за мандатите
Борисов върна мандата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В пространно изказване премиерът в оставка Бойко Борисов даде напътствия на президента за мандатите и се оплака от някои журналисти, че го хвалили, за да се оплачат после в Брюксел за диктат.

Следвайки Конституцията на България след приемане оставката на кабинета има поредица от действия, които трябва да изпълня. Първото ми задължение бе да свикам консултации с политическите сили.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, след като Борисов върна мандата за съставяне на правителство, предаде БГНЕС.

„Това беше осъществено през миналата седмица. Днес пристъпваме към следващата задължителна стъпка – да се предостави проучвателен мандат на най-голяма парламентарна група. В изпълнение на тази разпоредба днес поканих на среща по всички правила на Конституцията премиера в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Връчих проучвателен мандат за съставяне на правителство, той беше върнат от политическа партия ГЕРБ. Актуалната политическа ситуация в страната е напрегната, намираме се в политическа криза, хората протестираха, дадоха сигнал, че имат искания, но всички работим за резултати в интерес на нацията“, заяви Плевнелиев.

„Исканията бяха предоставени на всички институции, за да можем да бъдем максимално полезни в ситуацията. Искам да бъда пределно ясен, че институциите в България работят и ще работят по правилата на демократичната държава. Правителството в оставка свърши своята работа, с  НС се договорихме, че има още какво да свърши в хода на следващите по процедура на Конституцията стъпки. Апелирам към всички институции да полагат усилия така, че да отговорим на интересите на гражданите и да гарантираме стабилността и развитието и устойчивостта на демокрацията в България. Като президент съм силно мотивиран, аз съм обединител на нацията, ще чуя всеки, ще дам възможност на всеки, но законите ще се спазват“, каза още Плевнелиев.

Той посочи, че в четвъртък ще направи обръщение към нацията. „Утре имаме КСНС, в сряда планирам прозрачно да връча мандата на БСП. Движим се изключително в рамките на прозрачните точни и ясно мотивирани действия на президентството, мирът да се пази, всеки да бъде чут“, каза още Плевнелиев.

От своя страна премиерът в оставка Бойко Борисов посочи, че въпреки доста спекулации „10 секунди сме държали мандата, който ни беше връчен“. „Казах и по-рано, правителството подава оставка и няма да правим нов кабинет. Искам да напомня, че близо 4 г. носихме цялата политическа отговорност сами с правителство на малцинството, сами. Това е важно да се знае, защото и за радост вчера минаха мирно протестите. Важно е да може държавата да върви по планирания правов ред. През тези години сме градили, никога не сме рушили и не можех да гледам как някой иска да го прави. Настоявам пред вас, г-н президент, често говорите за политическа отговорност, предлагам ви вариант как да работят институциите“, заяви Борисов. Той коментира, че през цялото време Станишев е упреквал ГЕРБ, че няма да проведат честни избори.

„През цялото време използваха всякаква форма да кажат, че съм диктатор, говореха глупости, разбира се, кой диктатор връща цялата власт? Първият мит падна. Вторият мит беше за контрола върху медиите. Някои от вас брутално ни подкрепяха, без да имаме никаква нужда от това, и аз съм се чудел защо го правят, а то било пак за пред Брюксел, за да излезе, че ние контролираме медиите. Сега виждате, че всичко било целенасочено. Когато пуснаха „Буда“, казаха ще излиза, ще излиза още, ще видите чудеса, какво стана? Първо, Станишев каза: ще ви свалим по другия начин. Излезе Местан и каза: идете си с мир в Кърджали. Сиреч всичко беше планирано. Дори сметките, един месец да се пуснат инкасаторите в отпуск покрай Нова година, ще видим дали нарочно не е направено. Това не е толкова важно в такъв момент. Предлагам да не говорим, че Станишев и Доган говорят за кабинети на слънце, на сянка, кабинети по всякаква тема. Моето предложение е така, както в Румъния стана, Станишев е объркан от този ход сега, ДПС или БСП - те са си едно, да вземат мандата“, призова Борисов.

След това той сам отговори на въпроса си защо трябва да го вземат. „Първо, те ще проведат изборите, те ще направят всичко. Досега съм се явявал на избори винаги когато са били на власт и съм печелил. Когато те проведат изборите, не могат да кажат, че те са манипулирани. Много е важно за пред хората и пред Европа. Провеждат избори, второ, няма да има нужда вие да понесете пасив, защото вие сте държавен глава. Как ще намерите 15 министри, сега при нас са около 30 зам.-министри, при Станишев бяха около 100 зам.-министри. Плюс областни управители, как ще ги намерите, кой ще ги контролира, вие? Ще направят куп безобразия“, обърна се Борисов към президента.

„Ако Станишев и Доган вземат властта, хем няма да могат да се заметат следи, както казват, ще вдигнат доходите на хората незабавно, ще вдигнат пенсиите незабавно. Станишев ще отиде в Брюксел да наложи ветото на Европейския съвет, и въпреки че България е с най-много пари от всички държави, казва немският посланик, Станишев ще го блокира и докато отиде в парламента, ще вземе повече пари за България. Веднага ще намаляват сметките и веднага ще разбият монополите. При нас монопол не е създаван. Нашата вина е, че не сме ги смачкали, правили сме опити, ок, хората излязоха на улицата, аз си поемам своята вина. Станишев ще има възможност да излезе в четвъртък и да ги размаже“, подчерта Борисов. Очаквайте още подробности.

#Бойко Борисов #оставка #Брюксел #Росен Плевнелиев #ГЕРБ #БСП #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите