ЕС спаси банките, но може да загуби цяло поколение

ЕС спаси банките, но може да загуби цяло поколение
Ако по-младите поколения губят доверие, тогава в моите очи ЕС е в реална заплаха, заяви Мартин Шулц. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европа похарчи стотици милиарди евро за спасяването на банките, но в същото време може да е загубила цяло поколение млади хора, заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц в интервю за „Ройтерс“.

„Спасихме банките, но рискуваме да загубим едно поколение. Една от най-големите заплахи за Европейския съюз е, че хората напълно губят доверие в способността на ЕС да решава проблемите им. И ако по-младите поколения губят доверие, тогава в моите очи ЕС е в реална заплаха“, допълни той.

Според данни от миналата седмица 57% от гърците между 15 и 24 години са безработни. Подобна е и картината в Испания, където някои 30-годишни висшисти все още никога не са работили. Лидерите на ЕС ще обсъдят проблема на среща на 14 и 15 март, като има планове да се създаде т.нар. Младежка гаранция, съобщава „Дневник“.

С нея на всички младежи на възраст до 25 години ще се осигури добро предложение за работа, за включване във форма на продължаващо образование или за обучение или провеждане на стаж в рамките на четири месеца, след като са завършили образование или са останали безработни.

Плановете са част от инициатива на стойност 6 милиарда евро за справяне с младежката безработица в най-засегнатите от кризата европейски региони.

#Европейския парламент #Мартин Шулц #поколение #ЕП #ЕС #Европейския съюз #безработица #Гърция #Испания #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници