330 милиона аборта в Китай за 40 г.

330 милиона аборта в Китай за 40 г.
A A+ A++ A

330 милиона аборта са направени в Китай от 1971 до 2010 г. според публикуваните данни от министерството на здравеопазването, предаде АФП.

Министерството предостави подробни статистически данни за стерилизациите и абортите преди съобщението за сливането си миналата седмица с Националната комисия за населението и семейното планиране.

Според някои наблюдатели тази реорганизация е прелюдия към смекчаване на ограничаването на раждаемостта в китайските семейства, макар високопоставени представители да отрекоха това.

Семейното планиране ще бъде затегнато, а не отслабено, заяви Ван Фън, заместник-началник на службата за реформата на гражданския сектор, цитиран от Синхуа. След реформата Китай ще продължи политиката си на семейно планиране, увери и генералният секретар на правителството Ма Кай.

Ограничаването на раждаемостта за всички и политиката на едно дете за гражданите от началото на 80-те години позволиха на Китай да избегне близо 400 милиона раждания в страната, която е най-населената в света. В края на миналата година Китай имаше население от 1,354 милиона души.

Ала абортите допринесоха също за селективното елиминиране на женски ембриони и зародиши и създадоха дефицит от няколко десетки милиона жени сред китайското население.

В периода от 1982 до 1992 г. е имало над 10 милиона прекъсвания на бременността годишно с пик от над 14 милиона между 1983 и 1991 г., уточнява министерството на здравеопазването.

Демографи и анализатори прогнозират, че Китай ще смекчи контрола над раждаемостта заради бързото застаряване на населението и заради намаляване на активното население в страна.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници