Европол: 3600 престъпни групи действат в Европа

Европол: 3600 престъпни групи действат в Европа
Директорът на Европол Роб Уейнрайт представи годишния доклад на Европол, според който в ЕС действат 3600 престъпни групировки. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Организираната престъпност е невероятно динамичен и сложен феномен и продължава да е сериозен проблем за сигурността и просперитета на Европейския съюз“, заяви директорът на Европол Роб Уейнрайт.

Той прикани думите му да не бъдат тълкувани като панически.

Според последния годишен доклад на Европол в страните от ЕС действат 3600 активни престъпни групи.

Докладът предрича трудни времена за европейските полиции.

Повече от половината се занимават с контрабанда и измами, но дейността им става все по-разнообразна във времената на криза.

„В отговор на намаляването на покупателната способност на потребителите, групировки, които се занимават с подправяне на стоки, са станали особено дейни“, се казва в доклада.

Освен традиционните луксозни артикули те навлизат в подправянето на потребителски артикули като перилни препарати, хранителни стоки, козметика и фармацевтика, като този бизнес е особено опасен за човешкото здраве.

Тези престъпни дейности се подхранват от растящата корупция, засягаща лица, които заемат отговорни постове в публичния сектор на страни, в които заплатите са били най-сериозно намалени.

В доклада на Европол се споменава и за „растящо сътрудничество“ между различните престъпни организации.

„Организираната престъпност все повече функционира като предприятие. Това вече не са групи от индивиди, а корпорации, действащи по правилата на пазарната икономика. Ние буквално сме изправени пред процес на престъпна индустриализация“, заявява френският криминолог Ален Боер, цитиран от БГНЕС.

#Европол #доклад #Роб Уейнрайт #престъпни групировки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници