Наследникът на Tegra 4 ще поддържа CUDA

Наследникът на Tegra 4 ще поддържа CUDA
A A+ A++ A

По време на конференцията GPU Technology на NVIDIA, компанията представи първите детайли за следващите мобилни чипове в серията Tegra. Засега те са известни с кодовите имена Logan и Parker и включват някои особено интересни технологии, които обещават много по-мощни таблети и смартфони - според шефа на NVIDIA те ще могат да правят всичко, на което е способен един модерен компютър. В началото на следващата година ще видим Logan, който не е изключено да се продава като Tegra 5.

Това ще бъде и първият мобилен чипсет на компанията, който ще включва графичен ускорител Kepler, съвместим с архитектурата CUDA. Тя позволява използването на графичната мощ за различни изчислителни цели и вече помага на учени или компании обработващи огромни масиви от данни. Logan ще подържа и OpenGL 4.3 и на практика ще се появи на пазара броени месеци след Tegra 4 и Tegra 4i, които очакваме в продукти през втората половина на тази година.

След това през 2015 г. би трябвало да се появи платформата Parker. Тя отново ще е голяма стъпка напред и на практика ще ни даде първият процесор от разработката Project Denver, за която се заговори още в началото на 2011 г. Ще разполага с пълни 64-битови характеристики, което ще го направи подходящ за компютърна употреба и освен това ще включва графичен ускорител Maxwell, който е от следващото поколение архитектура на компанията. Parker ще е произведен с транзистори FinFET 3D с ниска консумация на енергия.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници