Лондон опроверга очакванията за наплив на българи и румънци

Лондон опроверга очакванията за наплив на българи и румънци
Обединеното кралство може да очаква под 5000 българи след падането на ограниченията на 1 януари, показва правителствен доклад. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Едва около 13 000 българи и румънци се очаква да пристигнат във Великобритания за една година след свалянето на ограниченията срещу тях от началото на 2014 г.

Това посочва правителствен доклад, изготвен от британското министерство на общностите и местната власт, съобщи „Дневник“, позовавайки се на „Дейли телеграф“.

Според доклада 4613 от новодошлите ще са българи, а 8156 – румънци.

Общото число е значително по-ниско от прогнозираните от групата „Мигрейшън уоч“ 50 000 имигранти от България и Румъния.

Министърът на общностите и местната власт Ерик Пикълс обаче се застрахова, че не е сигурен в достоверността на числата.

По думите му никой не знае истината, но задачата на правителството е да не позволи фактори като здравни услуги, осигуряване на жилища и други облаги да привлекат допълнително имигранти от двете източноевропейски страни.

По повод същия доклад „Индипендънт“ подчертава, че данните в него хвърлят сянка върху твърденията на Партията на независимостта и на някои депутати от Консервативната партия за очаквана голяма вълна българи и румънци след 1 януари 2014 г.

Вестникът припомня, че според националистическата Партия на независимостта пришълците от двете държави ще бъдат между 300 и 400 хиляди, а консерватори посочват бройката 270 хиляди.

Огласеният вчера доклад от министъра на общностите и местната власт Ерик Пикълс всъщност е бил публикуван тихомълком на уебсайта на неговото ведомство още преди 18 месеца, тоест далеч преди да се разгори спорът на евентуалната имигрантска вълна от България и Румъния, отбелязва „Индипендънт“.

#Лондон #Великобритания #България #Румъния #имигранти #Ерик Пикълс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници