Путин поиска правителството да преструктурира кипърския заем

Путин поиска правителството да преструктурира кипърския заем
Кипър вече е поискал удължаване на срока на изплащане на съществуващия заем, както и намаляването на лихвите по него от 4,5% на 2,5%. Снимки: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин е поръчал на правителството си да проучи възможността за преструктуриране на заема, отпуснат на Кипър през 2011 г. на стойност 2,5 млрд. лв., съобщава „Дневник“.

„Предвид решенията, взети от Еврогрупата, Путин намира за възможно да се подкрепят усилията на кипърския президент, както и на Европейската комисия, насочени към преодоляване на кризата в икономиката и банковата система на острова“, посочи говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков.

Кипър вече е поискал удължаване на срока на изплащане на съществуващия заем, както и намаляването на лихвите по него от 4,5% на 2,5%.

Разговорите между Никозия и Москва от миналата седмица не доведоха до сделка за преструктурирането му.

Съгласно споразумението, в Кипър ще бъде ликвидирана силно задлъжнялата втора по големина банка, Popular Bank of Cyprus (известна още като Laiki), а собствениците на депозити над 100 000 евро, включително чужденците, ще се разделят със значителна част от тях, за да платят дълговете й и да укрепят най-голямата банка - Bank of Cyprus.

Срещу това страната получава помощ от 10 млрд. евро.

#Владимир Путин #Кипър #заем #преструктуриране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници