Apple реализира относително скромни печалби от iTunes

Apple реализира относително скромни печалби от iTunes
A A+ A++ A

Следващия месец електронният магазин на Apple iTunes ще навърши 10 години. Този юбилей даде повод на анализаторите от компанията Asymco да направят анализ на финансовото положение на iTunes. През 2012 през магазина са били направени 23 милиарда транзакции. Това звучи внушително и е около 7 пъти повече, отколкото през 2005. Въпреки това според Asymco Apple не реализира особено внушителни печалби от своя електронен магазин.

Според анализаторите разходите по поддръжката на iTunes са около 3,75 милиарда долара годишно. Пак според тях iTunes е успял да покрие разходите по поддръжката си чак през 2012 и едва в последните 2 години реализира печалба за компанията от Купертино. При това тя не е особено впечатляваща. Според Asymco при приложенията Apple успява да спечели около 2% от стойността им, докато при медийните файлове за хората на Тим Кук остава около 1%. Това пък води до годишна печалба в размер на едва 150 милиона долара.

Единственият по-сериозен източник на печалби е собственият софтуер на Apple, който, естествено, осигурява много по-висок марж на печалба и който е осигурил общо 3,6 милиарда долара оборот за миналата година. При тези цифри трябва да се има предвид, че iTunes преди 2012 е работил на загуба, която вероятно все още не е напълно покрита от печалбите през последните 2 години.

http://www.asymco.com/2013/03/22/so-long-break-even/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници