Камерън успокои бритаците за сметка на източноевропейците

Камерън  успокои бритаците за сметка на източноевропейците
Една от основните мерки е кандидат-имигрантите да учат английски, ако искат помощи за безработица. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Британската преса се обедини отколо идеята, че речта на британския премиер Дейвид Камерън за имиграцията, произнесена пред студенти от Ипсуич в понеделник, е целяла да успокои британците.

Тезата на Камерън бе, че имиграционната политика на Острова трябва да се промени, за да се спре порочната практика безработни чужденци да живеят на гърба на щедрата британска социална с години. Една от основните мерки е кандидат-имигрантите да учат английски, ако искат помощи за безработица.

Според в."Индипендънт" източноевропейците не са заплаха за британската социална система. Изданието посочва, че според последните правителствени данни от 2.2 милиона имигранти от осемте източноевропейски страни, влезли в ЕС през 2004 г., едва 12 850 са поискали помощи за безработни, докато са били в процес на търсене на работа. Вестникът коментира, че на речта на премиера се радват хора като лидерът на Партията на независимостта на Великобритания Найджъл Фараж.

Вестник "Гардиън" пише, че Камерън се е опитал да успокои британците, които се притесняват, че българите и румънците ще им вземат работата и ще увеличат престъпността. Периодът е много труден за британците заради кризата. Докато на тях се налага да затягат коланите, имигрантите получават незаслужено парче от все по-намаляващия пай, коментира вестникът.

Вестник "Дейли телеграф"отбелязва, че само един на десет чужденци е получил общинско жилище през последните четири години. Също така  от 121 000 небритански бенефициенти на помощите, които се изплащат по време на търсене на работа, едва 25 000 са от европейски страни, като например Франция и Испания. Изданието коментира, че при тези данни едва ли източноевропеците са толкова опасни.

#Великобритания #Дейвид Камерън #Найджъл Фараж #българи #България #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници