Поляците не искат еврото

Поляците не искат еврото
Според 62% от анкетираните страната не трябва да влиза в еврозоната. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Близо две трети от поляците са против възприемането на общата европейска валута, еврото, гласи резултатът от социологическо проучване, съобщава полският вестник "Жечпосполита", цитиран от БГНЕС.

Според 62% от анкетираните страната не трябва да влиза в еврозоната, 32% са се изказали в подкрепа на това, а останалите 6% нямат мнение по въпроса.

Преди няколко месеца президентът Бронислав Коморовски заяви, че Варшава ще вземе решение по въпроса за влизането еврозоната след 2015 г., защото това  решение изисква промяна в конституцията, която трябва да бъде одобрена от парламента с квалифицирано мнозинство от две трети.

Националистическата десница е против това и иска да се организира референдум по въпроса.

Либералният премиер Доналд Туск още през декември предупреди, че страната е изправена пред дилемата, дали иска да бъде част от сърцето на Европа, т.е. от ЕС с неговата икономическа и финансова ос и обща валута, или да остане в перифирията със собствената си валута.

"В следващите месеци Полша трябва да определи линията си, в противен случай ще изпуснем влака", заяви тогава полският премиер.

#Бронислав Коморовски #Полша #Варшава #Доналд Туск #еврозона #ЕС #евро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници