Кипър на път да излезе от еврозоната

Кипър на път да излезе от еврозоната
МФИ обаче изрази загриженост за последиците от спасяването на кипърските и други европейски банки, изпаднали в беда. Снимка ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Международен финансов институт, който представлява най-големите световни банки, съобщи в четвъртък, че има „реална възможност“ Кипър да се окаже извън еврозоната след прилагането на противоречивия план за спасяване.

„Това е първият случай, когато може да се види форма на излизане (от еврозоната – бел. ред.) като реална възможност“, каза главният икономист на МФИ Филип Сътъл, добавяйки, че ще бъде „много по-лесно“ за малка страна като Кипър.

„Кипър е на път да пострада от всички разходи, свързани с еврото, без никакви ползи“, каза той по време на пресконференция, позовавайки се на обезценяването на банковите депозити и икономическата „депресия“, обхванала страната, с ампутиран финансов сектор, от решаващо значение за икономиката на средиземноморския остров.

Под натиска на кредиторите си от „тройката“ (МВФ, Европейския съюз, Европейската централна банка) Кипър преглътна фалита на Народната банка, една от най-големите в страната, и секвестирането на част от парите на големите вложители в замяна на помощ от 10 млрд. евро, съобщава БГНЕС.

„Единственият изход за страната ще бъде девалвация“, невъзможна с единната валута, отбеляза Сътъл, вярвайки, че оттеглянето на Кипър от еврозоната според него няма „задължително“ да повлияе другаде в Европа.

МФИ обаче изрази загриженост за последиците от спасяването на кипърските и други европейски банки, изпаднали в беда.

„Почти сигурно е, че това ще увеличи цената на финансиране (...) на слабите банки или на тези, възприемани като слаби, особено в Испания, Португалия и Италия“, каза Сътъл. „Това утежнява в някои отношения предизвикателствата, пред които са изправени тези страни“, добави той, цитиран от АФП.

МФИ е базиран във Вашингтон и представлява интересите на повече от 470 финансови институции по целия свят.

#Кипър #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници