Експерти: Отмяната на наредбата за млечни продукти е грешка
Проф. Донка Байкова от Факултета по обществено здраве в Медицинския университет и д-р Райна Иванова от Агенцията по безопасност на храните се обединиха в ефира на бТВ около мнението, че отмяната на наредбата за млечните продукти е стъпка назад по отношение на качеството.
Отменената вчера от Върховния административен съд наредба задължаваше млекопреработвателите да избират какво ще произвеждат – или само млечни, или само имитиращи ги продукти.
„Продуктите, в които има немлечни мазнини, вече могат да се казват сирене, мляко, кашкавал“, обясни Райна Иванова.
Все пак има изискване да бъде упоменато на етикета на продукта дали в него има немлечни мазнини.
„Ако е само натуралното палмово масло, вкарано като съставка, няма противоречие със здравословността“, добави д-р Байкова от своя страна.
Тя уточни, че 50-процентовата течна фаза на палмовото масло е втвърдена, за да наподобява сиренето и кашкавала, но това повишава холестерола и носи вреди за здравето.
Д-р Байкова иронично предложи да се създаде марка млечни продукти „Палма“, за да бъдат наясно какво купуват хората.
„Когато си купувам сирене от тенекия или пита кашкавал, трябва да ида зад щанда, за да видя състава. Това е заблуда на клиента, вървим към влошаване на качеството“, категорична бе д-р Байкова.
От Агенцията по безопастност на храните увериха, че ще контролират етикетите.
Още по темата:
- » Изследване: Млечни продукти, обявени за овчи и биволски, съдържат над 50% краве мляко
- » Какво ще се случи с тялото ви, ако спрете млечни продукти
- » Сериозен скок в цените на млечните продукти