Русия съгласна да преструктурира заема на Кипър

Русия съгласна да преструктурира заема на Кипър
Преди две седмици руският финансов министър Антон Силуанов информира, че ефектът от промените, които Кипър иска, е опрощаване на 10% от заема – около 250 млн. евро. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Русия се е съгласила да промени условията по кредита от 2011 г. на Кипър в размер на 2,5 млрд. евро по молба на Европейската комисия.

„Това е нашият реален принос за решаването на кипърските проблеми“, каза, без да споделя подробности, руският държавен глава Владимир Путин, който е на работно посещение в Германия, съобщава „Дневник“.

Преди две седмици руският финансов министър Антон Силуанов информира, че ефектът от промените, които Кипър иска, е опрощаване на 10% от заема – около 250 млн. евро.

„Подробно обсъдихме с канцлера Ангела Меркел този въпрос, нашата позиция е добре известна, но аз смятам, че това е единичен случай и такива способи за излизане от криза в проблемните страни от еврозоната повече няма да се прилагат“, заяви Путин.

На визитата си в Германия Владимир Путин каза, че парите, изпращани на неправителствени организации в Русия – около 1 млрд. долара, е можело да се преведат на затруднени държави, в това число и Кипър.

„Тогава нямаше и да се налага да одирате кожите на нещастните вложители“, допълни той, цитиран от РИА „Новости“.

#Русия #Кипър #заем

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници