Гърция национализира двете най-големи банки

Гърция национализира двете най-големи банки
Финансовият министър Янис Стурнарас гарантира, че няма опасност за сигурността на депозитите в гръцки банки. Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Двете най-големи банкови институции в Гърция - Националната банка и Юробанк Ергасиас преминават към Фонда за финансова стабилност, което на практика означава, че се национализират, предаде Ройтерс.

Причината за решението е провал на преговорите за сливането на Националната банка и Юробанк. Управителните съвети съобщиха чрез писмо, че е невъзможно да съберат 10% от необходимите средства за рекапитализацията на банките, а частните инвеститори отказаха участие в проекта.

Национализацията ще накара Тройката – Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд да си отдъхне. Международните кредитори се опасяваха, че ако двете банки се слеят, ще се създаде финансова институция, която ще е твърде голяма в съотношение с брутния вътрешен продукт на Гърция.

Финансовият министър Янис Стурнарас гарантира, че няма опасност за сигурността на депозитите в гръцки банки.

За рекапитализация на банковия сектор в Гърция са предвидени 50 милиарда евро, които са част от програмата за международна финансова помощ.

Експертите отрязаха и компенсациите, които трябваше да получат 800 съкратени от работа висши банкови служители.

До петък трябва да се постигне принципно споразумение по новите мерки, за да се даде зелена улица за следващия транш към Атина в размер на 2,8 милиарда евро. Решението ще бъде гласувано на заседание на финансовите министри на Еврогрупата.

#Гърция #Националната банка #Тройката #Европейския съюз #Европейската централна банка #Международния валутен фонд #Янис Стурнарас #Еврогрупата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници