Омбудсманът: Тайните трябва да се пазят от държавата, не от медиите

Омбудсманът: Тайните трябва да се пазят от държавата, не от медиите
Константин Пенчев посочи също така, че при него постъпват най-много оплаквания срещу монополите от страна на гражданите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Държавната тайна се пази от държавата, а не от журналистите“, заяви омбудсманът на България Константин Пенчев пред бТВ по повод разпитите в прокуратурата на журналиста Борис Митов.

Той смята, че никой не може да забрани на журналист да публикува информация, с която разполага.

„Аз веднага се сетих, че той пише на съдебна тематика, а на такава тематика може да се пише само критично“, добави още Пенчев и отбеляза, че работата с класифицирана информация е регламентирана със закон и институциите трябва да проверяват първо себе си.

Константин Пенчев посочи също така, че при него постъпват най-много оплаквания срещу монополите от страна на гражданите.

Омбудсманът сподели недоумението си защо дружествата отказват информация на потребителите, но му отговарят веднага, когато той отправи запитване към тях относно проблеми на същите тези клиенти.

Според Пенчев гражданите не трябва да се отказват от справедливите си искания.

„Ако протестите утихнат и енергията угасне, нещата ще се върнат постаро му“, подчерта омбудсманът.

Той изрази и съжалението си, че Конституционния съд не е успял да намали някои от привилегиите на банките и даде пример с решението на Европейския съд за правата на човека относно Испания, където вече е забранено на банките да продават имущество на длъжници, ако те са завели дело срещу институцията, с което оспорват лихвите.

Омбудсманът Константин Пенчев смята, че по време на предизборната кампания ще има много удари под масата.

„Това не са правилата на играта и не трябва да свикваме с тях“, категоричен бе той и добави, че гражданите трябва да поискат да живеят и да се развиват по един различен начин и това да бъдат акцентите на предизборните кампании.

#Константин Пенчев #омбудсман

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници