Строим четири инфраструктурни проекта за 2 млрд. от еврофондовете

Строим четири инфраструктурни проекта за 2 млрд. от еврофондовете
До 2020 г. могат да бъдат проектирани два нови моста над Дунав, смята Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Върху четири основни инфраструктурни проекта на обща стойност 2 млрд. евро ще се фокусира България през следващия програмен период от 2014 до 2020 г., обяви президентът Росен Плевнелиев, цитиран от „Стандарт“.

През следващите седем години страната ни трябва да завърши оставащите отсечки от магистралите „Струма“ и „Хемус“, скоростния път между Видин и Ботевград, както и проекта за тунел под Шипка, обясни държавният глава, който откри осмата годишна конференция за стратегическа инфраструктура.

По думите му в момента се проучват три основни проекта, в които държавата и бизнесът могат да си сътрудничат.

Това са изграждането на пътя Русе-Свиленград, в чиито обхват може да се включи нов мост над Дунав при Русе, както и тунелът под Шипка.

До 2020 г. могат да бъдат проектирани два нови моста над Дунав, смята Плевнелиев. Плановете са за нов мост или разширение на съществуващия при Русе, както и за друг мост между Силистра и Кълъраш.

Според вицепремиера и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева изграждането на магистрала „Черно море“ между Варна и Бургас и на скоростния път „Рила“, свързващ три магистрали, също може да стане с публично-частно партньорство.

Интерес към тези проекти има от Катар, Турция и Китай.

Национално отговорната позиция е да договорим повече проекти и на по-висока стойност от това, което можем да получим от Брюксел, заяви Плевнелиев.

Държавата може да довърши тези важни инфраструктурни проекти от националния бюджет или с държавни заеми от ЕИБ, обясни държавният глава.

В момента на този принцип се наддоговарят западната и северната тангента на столичния околовръстен път, както и шосето до Калотина.

#Росен Плевнелиев #Екатерина Захариева #Брюксел #ЕС #Катар #Турция #Китай #Русе #Силистра #Кълъраш #Варна #Бургас #Калотина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници