Кипър отказа да обяви имената на 6000 души, изнесли пари от страната

Кипър отказа да обяви имената на 6000 души, изнесли пари от страната
Няколко депутати настояха да бъдат предоставени данни за изнасяне на пари през последната година. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Властите в Кипър отказват да огласят имената на около шест хиляди физически и юридически лица, изнесли пари от Кипър в чужбина в началото на март, съобщава в. „Филелефтерос“, цитиран от БТА.

Това е заявил официално председателят на кипърския парламент Янакис Омиру. Той е уточнил, че тази информация ще бъде  на разположение само на депутатите, тъй като в списъка има мнозина, които са извършили парични преводи в чужбина в рамките на законни, търговски и други дейности.

Няколко депутати настояха да бъдат предоставени данни за последната година, а също и за периода, през който банките на острова бяха затворени, тоест до 15 март.

Председателят на парламентарната комисия, занимаваща се с този списък, Димитрис Силурис отправи критики за това, че на съвещанието на представителите на политическите партии се е оформило мнозинство за прекратяване на разследването от въпросната комисия относно изнесените в чужбина пари.

Силурис обяви, че ще бъде разследван и управителят на централната банка за това, че по всяка вероятност е заблудил парламента, като не е предоставил поисканата от него пълна информация за лицата с банкови депозити, извършили парични преводи.

В същото време се разбра, че дъщерята на кипърския президент Никос Анастасиадис и бившият министър на финансите Михалис Сарис са изтеглили средства от банките в страната малко преди решението на Еврогрупата през март за еднократния данък върху депозитите на стойност над 100 хиляди евро, предаде ИТАР-ТАСС.

Елза Анастасиади и бившия финансов министър фигурират в списъка от 6000 физически и юридически лица, които са превели от Кипър десетки милиони евро в периода от 1 до 15 март,

Списъкът бе представен на 9 април от Централната банка на Кипър в парламентрарната комисия по етика в дейността на обществените институции.

#Кипър #Янакис Омиру #Никос Анастасиадис #Михалис Сарис #Еврогрупата #Централната банка на Кипър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници