Президентът: Повече инженери, по-малко финансисти

Президентът: Повече инженери, по-малко финансисти
Българските предприятия ще получат силна възможност за преоборудване чрез програмата за енергийна ефективност, каза Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Крайно време е университетите и бизнесът да бъдат поставени на една маса. Това каза президентът Росен Плевнелиев на конференцията „Германия – страна на иновации“ в столицата, предаде агенция „Фокус“.

„Държавата трябва да подкрепя тези, които произвеждат инженери повече, отколкото тези, които произвеждат юристи и финансисти. Българските предприятия имат нужда от адекватни кадри“, добави Плевнелиев.

По думите му справянето с младежката безработица в България е приоритет номер едно. Законът за професионалното образование и обучение не търпи отлагане. „Младите хора трябва да отидат във фабриките, да имат стажове там всяка година, трябва да знаят какво произвежда България. Имаме силни техникуми, интелигентни хора – трябва да им дадем възможност за практики. Законът се подготвя, ще бъде готов като първи вариант за месец. След това се ангажирам да бъде предоставен на Американската и Немската търговска камара“, заяви президентът.

„Проблемите на България са изцяло национални и трябва да намерят своето национално решение – национално отговорна политика в подкрепа на икономиката, в подкрепа на малките и средните предприятия, в подкрепа на възможностите България да се развива по пътя на експорта и иновациите“, каза още държавният глава. По думите му износът от България за Китай се е удвоил през последната година, а износът за Германия също расте.

България разработва своята Стратегия „България 2020“. Тя е готова, на финалната права, и тя ще залегне в договора за партньорство с Европейската комисия. Тя ще бъде подплатена с 15,2 милиарда евро фондове за България, каза президентът Росен Плевнелиев.

По думите на държавния глава, стратегията се фокусира върху засилване на синергията между научно-изследователската дейност и технологичното развитие, повишаване на производителността на труда, иновативни решения за повишаване на ефективността на предприятията, въвеждане на екологични технологии, енергийна ефективност навсякъде.

„Българските предприятия ще получат много силна възможност за преоборудване чрез програмата за енергийна ефективност“, добави Плевнелиев.

#Росен Плевнелиев #Германия #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници