Разследват Саркози и за финансиране от либийския режим

Разследват Саркози и за финансиране от либийския режим
Твърденията, че либийският режим е финансирал предизборната кампания на Саркози, са само част от обвиненията срещу Саркози, който изгуби имунитета си от съдебно преследване, след като беше победен на изборите миналата година от Оланд. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Френската прокуратура започна разследване на твърденията, че либийският режим е финансирал през 2007 г. предизборната кампания на Никола Саркози, който след това стана президент, съобщи съдебен източник пред БГНЕС.

Това е поредното разследване на обвинение срещу Саркози за дейността му по време на президентския мандат и за предизборната му кампания. Бившият френски президент е обвинен в „активна и пасивна корупция“ и „търговия с влияние“, съобщи източникът.

То следва многобройни твърдения, че либийци са финансирали предизборната кампания на Саркози. Всички те бяха опровергани от бившия френски президент. През декември бизнесменът от френско-либийски произход Зиад Такиедин заяви, че има доказателства за финансирането. През април миналата година сайтът за разследваща журналистика Медиапарт публикува доказателство, че режимът на Муамар Кадафи е предоставил 50 милиона евро (65,5 милиона долара) на кампанията.

Саркози заведе дело за клевета срещу Медипарт, който разкри скандала с данъчните измами, разтърсил правителството на настоящия президент Франсоа Оланд. Твърденията, че либийският режим е финансирал предизборната му кампания са само част от обвиненията срещу Саркози, който изгуби имунитета си от съдебно преследване, след като беше победен на изборите миналата година от Оланд.

Миналия месец съдът му повдигна обвинение за това, че се е възползвал финансово от най-богатата жена във Франция в рамките на разследване за незаконно финансиране на партията му. Саркози е в центъра на разследване и на злоупотреба с държавни средства по време на мандата му, използвани за плащане за социологически изследвания.

#Саркози #Оланд #Франция #разследване #подкуп #скандал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници